„Először minden növénnyel az otthon körüli kertemben kísérleteztem. Majd 10 éve ültettem el az első növényeket a Patikakertben.”
Gyerekkorom egyik legkedveltebb vacsorája a hagymás, tört krumpli, házi savanyú káposztával. Sok hagymával, és egyáltalán nem „diétásan”: a hagymás, tört krumpli csakis megfelelő mennyiségű zsiradékkal finom (disznó-, kacsa-, libazsír). Gyakran ettük, imádtam, és én egyedül a családban még aludttejet is ittam hozzá (nem, nem volt veszélyes kombiná…
2019. szeptember 3.
Én már régóta mondogatom, hogy egyáltalán ne igyunk gyümölcslevet, még hozzáadott cukor nélkülit sem (lásd az ingyenesen letölthető „13+1 tipp&trükk az egészséges táplálkozáshoz” dokumentumot)! Helyette készítsünk gyors, erjesztett limonádét, amiben nagyon kevés cukor van, viszont annál több hasznos baktérium, ami javítja a mikrobiomunk (és egé…
2019. augusztus 7.
Az elmúlt időkben sajnos megnőtt a melanómás megbetegedések száma, és mindenki az erősödő UV-sugárzásról beszél. A másik oldalon viszont a nap gyógyító erejére nagyon is szükségünk van, ugyanis a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos. Hogyan oldjuk fel ezt az ellenétet? Megfelelő táplálkozással. A fekete bogyósokban lévő antocianinok…
2019. július 31.
Ahány ház, annyi kimcsi :-). Koreában nincs étkezés kimcsi nélkül. Tanulhatnánk tőlük ;-). A koreiai savanyított káposztának, a kimcsinek számtalan fajtája van és óriási rajongótábora szerte e földkerekségen. Ez nem véletlen, hisz nemcsak különlegesen finom ízvilága teszi vonzóvá, hanem a mostanra már tudományosan is bizonyított egészségvéd…
2019. március 16.
Bárhogyan is igyekszünk, tél végére valahogy mégis mindig elfáradunk. A fáradtság, álmosság érzés egy része természetes, hiszen az ember a természet része, és télen a mi égövünkön a természet megpihen, lelassul. Másik része viszont azzal van összefüggésben, hogy télen a krónikus, akár rejtett (gyulladásos) betegségek egy része felerősödik,…
2019. március 16.
Sokaknak még meglepőnek tűnik, de ma már biztosan tudjuk, hogy egészségi állapotunkat 80%-ban beleink állapota határozza meg, mivel az immunrendszerünket a legnagyobb részben a belekben található ún. mikrobiom összetétele befolyásolja (a mikrobiom a testünkben élő mikróbák összessége, amelyek száma tízszer több a saját sejtjeink számánál, génáll…
2019. március 4.
A harira leves, amit nagyon szeretek készíteni, mert annyira finom, hüvelyesekből készül: csicseriborsóból, lencséből, én néha még egy kis zöldbabot is teszek bele, sőt vöröslencsével sűrítem liszt helyett. Itt álljunk meg egy pillanatra. Több diéta és táplálkozási tanácsadó egyáltalán nem javasolja a hüvelyesek fogyasztását. Vannak, akik egye…
2019. január 13.
Három hónapja iszom a fermentált céklalevet, és érzem, hogy jót tesz nekem (leginkább a bélflórámnak). És higítva, hidegen, fröccsként kimondottan ízletes, kívánatos, bevallom, megszerettem 🙂 Most már mindig lesz itthon ;-). De valamiért még több erjesztett zöldségre vágytam. Van már zsenge karalábé, de nyersen nem bírok sokat ennyi belőle (K-be…
2018. június 26.
Nagyon örülök neki, hogy már arról is jelennek meg cikkek, hogy nem is annyira biztos, hogy a gyümölcslevek egészségesek… És én most kizárólag az ún. 100%-os gyümölcslevekre gondolok, mert a cukorral édesítettekről egyáltalán nem szeretnék szót ejteni… Félreértés ne essék: nem vagyok TELJESEN ellene a (frissen facsart) gyümölcsleveknek, de… …
2018. május 23.
Nincsenek termékek a kosárban.